Zonnepanelen

Vraag binnen 2 minuten een offerte aan!

Alles wat je weten wilt over zonnepanelen

Zonnepanelen kopen doe je niet zomaar. Een zonnepaneel gaat meer dan 25 jaar mee. Dat wil je goed voorbereiden. Hier vind je alle informatie over zonnepanelen.

De technologie van zonnepanelen is vernieuwd, de prijzen van zonnepanelen zijn gedaald, er is subsidie en je kunt zonnepanelen op meer manieren toepassen. Nu is het de tijd om zonnepanelen te kopen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen, die het zonlicht opvangen en omzetten in bruikbare elektriciteit. De opgewekte elektriciteit kun je:

Terugleveren van energie
Netgekoppeld

In Nederland wordt dit systeem het meest gebruikt. Bij dit systeem wordt uw omvormer direct op het electriciteitsnet aangesloten. U zult zelf eerst de opgewekte energie gebruiken. Eventuele extra energie zal worden teruggeleverd aan uw energieleverancier.

Opslaan van energie
In een accu opslaan

Bij dit systeem zal de opgewekte energie in een accu worden opgeslagen. Dit kan handig zijn als er geen electriciteitsnet beschikbaar is, bijvoorbeeld met een boot, caravan of camper. Eventuele opgewekte energie zal u eerst verbruiken voordat het opgeslagen wordt.

Hoe zien zonnepanelen er uit?

Zonnepanelen hebben aan de voorkant vaak een glasplaat. Aan de achterkant zijn ze ondoorzichtig. Al bestaan er ook ’doorzicht’ zonnepanelen, waarin de zonnecellen tussen twee glasplaten zitten. Het zonnepaneel laat ook licht door en is deels doorzichtig.

De zonnecellen worden gemaakt van silicium, een halfgeleidermateriaal. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. Silicium wordt naast zonnepanelen ook gebruikt in pc’s en audio- en video apparatuur.

Type zonnepanelen

Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd. PV is een afkorting van het Engelse woord ’Photo Voltaic’. Dit betekent ‘licht’(=Photo) en ‘elektriciteit’ (Voltaic). Er zijn 2 soorten:

Mono zonnepanelen
Monokristallijne zonnepanelen

Deze hebben het hoogste rendement. Een goede keuze als je beperkte ruimte hebt. Dit soort panelen worden vanwege hun zwarte design het meest gekozen door particulieren.

Poly zonnepanelen
Polykristallijne zonnepanelen

Deze bieden een redelijk hoog rendement en zijn gunstig in prijs. Heb je voldoende ruimte op je dak, dan is dit de meest gangbare optie. Dat is ook de reden waarom deze panelen vaak gekozen worden door bedrijven met een groot dak.

Meer informatie

Levensduur zonnepanelen

Belangrijk bij zonnepanelen: de levensduur. Zonnepanelen hebben een gegarandeerde levensduur van tenminste 25 jaar. In praktijk ligt, afhankelijk van de kwaliteit, de levensduur tussen de 25 en 30 jaar. De levensduur van zonnepanelen op basis van amorf silicium ligt tussen de 5 en 15 jaar.

25 jaar

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is eigenlijk eenvoudig: zonnecellen vangen licht op en zetten dit om in elektrische energie. Die elektriciteit is gelijkstroom; de omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. De opgewekte elektriciteit kan zo direct in huis worden gebruikt. Als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, kun je de overtollige energie terugleveren aan het openbare elektriciteitsnet. Dan loopt je elektriciteitsmeter terug. Je gaat flink besparen op je energiekosten. Zonnecellen, de basis van zonnepanelen, bestaan uit twee lagen. Onder invloed van licht krijgt de ene laag van een zonnecel een negatieve spanning en de andere laag een positieve spanning. Als de twee lagen met elkaar verbonden worden, gaat er een elektrische stroom lopen.

Wanneer werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zouden beter lichtpanelen kunnen heten. Ook als het bewolkt is of in de winter zetten zonnepanelen het licht om in electriciteit.

Zonnepanelen worden meestal op het dak geplaatst. Dat kan een schuin of plat dak zijn. Bij installatie van de zonnepanelen op een schuin dak is het belangrijk dat de hellingshoek van het dak goed is, zodat het zonnepaneel zoveel mogelijk licht opvangt. Op een plat dak kun je zelf de hellingshoek bepalen doordat de zonnepanelen in een bak (console) worden gezet. Zonnepanelen kun je ook op de gevel monteren. Houd dan rekening met een 25% lagere opbrengst.

Handig om te weten

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig. Uitzondering zijn woningen die als monument zijn aangemerkt en woningen die deel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Twijfel je? Informeer bij je gemeente. Of controleer of je een vergunning nodig hebt op het omgevingsloket van de rijksoverheid.

Vraag vandaag nog een offerte aan!

Offerte aanvragen