Zonnepanelen

Alles wat je weten wilt over zonnepanelen

Zonnepanelen kopen doe je niet zomaar. Een zonnepaneel gaat meer dan 25 jaar mee. Dat wil je goed voorbereiden. Hier vind je alle informatie over zonnepanelen.

De technologie van zonnepanelen is vernieuwd, de prijzen van zonnepanelen zijn gedaald, er is subsidie en je kunt zonnepanelen op meer manieren toepassen. Nu is het de tijd om zonnepanelen te kopen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen, die het zonlicht opvangen en omzetten in bruikbare elektriciteit. De opgewekte elektriciteit kun je:

Een netgekoppeld zonnepanelen systeem bestaat uit een of meer zonnepanelen, een omvormer en montagemateriaal. Een vuistregel voor de hoogste opbrengst is:
beste zonnepanelen + beste installatie + beste plaats = beste opbrengst

Hoe zien zonnepanelen er uit?

Zonnepanelen hebben aan de voorkant vaak een glasplaat. Aan de achterkant zijn ze ondoorzichtig. Al bestaan er ook ’doorzicht’ zonnepanelen, waarin de zonnecellen tussen twee glasplaten zitten. Het zonnepaneel laat ook licht door en is deels doorzichtig.

Zonnepanelen zijn doorgaans blauw. De zonnecellen hebben een anti-reflectielaag. Bij een optimale laagdikte zien zonnecellen er blauw uit. Zonnepanelen met andere kleuren (brons, groen en paars) geven een lagere opbrengst door een hogere reflectie.

De zonnecellen worden gemaakt van silicium, een halfgeleidermateriaal. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. Silicium wordt naast zonnepanelen ook gebruikt in pc’s en audio- en video apparatuur.

Zonnepanelen, PV panelen, zonneboiler, zonnecollector

Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd. PV is een afkorting van het Engelse woord ’Photo Voltaic’. Dit betekent ‘licht’(=Photo) en ‘elektriciteit’ (Voltaic). Er zijn 3 soorten:

Zonnecellen in een zonnepaneel vangen licht op en zetten dit om in elektriciteit. Een omvormer, meestal vlak onder het dak gemonteerd, zet de gelijkstroom om in wisselstroom. De opgewekte elektriciteit kan dan direct in huis worden gebruikt. Overtollige elektriciteit wordt aan het openbare elektriciteitsnet terug geleverd als je een netgekoppeld zonnepanelen-systeem hebt. Zonder omvormer, en zonder netkoppeling, kan het te veel aan opgewekte elektriciteit in een accu worden opgeslagen. Handig bij zonnepanelen op je boot, caravan of vakantiehuisje.

Een zonnecollector is niet hetzelfde als een zonnepaneel. Een zonnecollector zet zonlicht om in warmte. Een zonnepaneel zet zonlicht om in stroom.

Een zonnecollector is een paneel met buizen waar water doorheen stroomt. De zonnecollector verwarmt dat water met behulp van het zonlicht. De zonnecollector kan gekoppeld worden aan een boiler, dat heet dan een zonneboiler.

Levensduur zonnepanelen

Belangrijk bij zonnepanelen: de levensduur. Zonnepanelen hebben een gegarandeerde levensduur van tenminste 25 jaar. In praktijk ligt -afhankelijk van de kwaliteit- de levensduur tussen de 25 en 30 jaar. De levensduur van zonnepanelen op basis van amorf silicium ligt tussen de 5 en 15 jaar.

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is eigenlijk eenvoudig: zonnecellen vangen licht op en zetten dit om in elektrische energie. Die elektriciteit is gelijkstroom; de omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. De opgewekte elektriciteit kan zo direct in huis worden gebruikt. Als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, kun je de overtollige energie terugleveren aan het openbare elektriciteitsnet. Dan loopt je elektriciteitsmeter terug. Je gaat flink besparen op je energiekosten. Zonnecellen, de basis van zonnepanelen, bestaan uit twee lagen. Onder invloed van licht krijgt de ene laag van een zonnecel een negatieve spanning en de andere laag een positieve spanning. Als de twee lagen met elkaar verbonden worden, gaat er een elektrische stroom lopen.

Wanneer werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zouden beter lichtpanelen kunnen heten. Ook als het bewolkt is of in de winter zetten zonnepanelen het licht om in electriciteit.

Zonnepanelen worden meestal op het dak geplaatst. Dat kan een schuin of plat dak zijn. Bij installatie van de zonnepanelen op een schuin dak is het belangrijk dat de hellingshoek van het dak goed is, zodat het zonnepaneel zoveel mogelijk licht opvangt. Op een plat dak kun je zelf de hellingshoek bepalen doordat de zonnepanelen in een bak (console) worden gezet. Zonnepanelen kun je ook op de gevel monteren. Houd dan rekening met een 25% lagere opbrengst.

Handig om te weten

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig. Uitzondering zijn woningen die als monument zijn aangemerkt en woningen die deel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Twijfel je? Informeer bij je gemeente. Of controleer of je een vergunning nodig hebt op het omgevingsloket van de rijksoverheid.
Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!


Klik hier